Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których posiłków.
Wino Portugalia
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma powiada, iż do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.